Muziekstuk

Vrije opdracht. Eigen onderwerp. Audio.

Dit was ook weer een vrije opdracht, waarbij ik zelf een onderwerp kon kiezen en uiting. Ik heb hiervoor het onderwerp filmmuziek gekozen, omdat ik dat interessant vind en al lang piano speel. Het is een opdracht wat in eerste niet immersive design is, ik wist toen nog niet wat het was, maar het heeft wel wat weg ervan. Het muziekstuk verteld een verhaal, waardoor je je het kan verbeelden.

Blog

Tijdens het proces heb ik een wekelijkse blog bijgehouden, om mijn inzichten en schetsen te laten zien. Zo kan er goed bijgehouden worden van het idee in het begin en hoe dat uiteindelijk tot het eindresultaat is gekomen.

 

Links van blogs

Week 3: https://cmdstudio.nl/studio-sem-08a-20/2020/09/30/blog-iris-van-schaik-week-3/

Week 4: https://cmdstudio.nl/studio-sem-08a-20/2020/09/29/moderne-dies-irae-week-4-iris-van-schaik/

Week 5: https://cmdstudio.nl/studio-sem-08a-20/2020/09/30/blog-iris-van-schaik-week-5/

Week 6: https://cmdstudio.nl/studio-sem-08a-20/2020/10/11/blog-iris-van-schaik-week-6/

Dies Irea

Ik keek een filmpje waarbij iemand filmmuziek analyseerde. Bij dit stuk hoorde ik de term Dies Irea. Ik ging onderzoek doen over het onderwerp. Dies irae is een melodie dat al eeuwen oude is en vaak in film wordt gebruikt om spanning weer te geven. Soms is het maar een keer, maar soms zit het echt in de sountrack verweven. Een voorbeeld waar de dies irae wordt overgenomen is in de The Shining. Het gaat voornamelijk over de eerste vier noten, die veel gebruikt wordt.

Het laatste oordeel

Het orginele stuk werd gebruikt in de katholieke kerk en gaat over het laatste oordeel. In de films waar de melodie is het een voorboden dat er iets ergs gaat gebeuren of is gebeurd. 

Wat er toen na de dood kwam stond vrij vast en meerdere dachten er zo over. Nu is dat meer divers, door verschillende culturen, religies en gevoelens. Het leek mij interessant om te kijken wat mensen nu vinden en dat in kaart te brengen met muziek. Om tot het uiteindelijke resultaat te komen, heb ik het van twee kanten benaderd. Ik heb opgezocht over leven na de dood, maar ook naar muziek.

Eindproduct

Het eindproduct is een samenvoeging van verschillende gedachtes, die mensen hebben bij het leven na de dood. In het stuk worden de verschillende gedachtes tot één verhaal gemaakt. Het is alsof je door verschillende werelden loopt.